Ceny ropy zareagovali na oznámenie ECB rastom, WTI prekročila 97 USD

06.09.2012 Celý región

Londýn 6. septembra (TASR) - Ceny ropy zaznamenali výrazný rast v reakcii na oznámenie prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho o novom programe nákupu dlhopisov, ktorý by mal pomôcť pri riešení dlhovej krízy eurozóny.

Šéf ECB dnes oznámil, že banka spustí nový neobmedzený program nákupu dlhopisov zadlžených krajín s cieľom znížiť vysoké úročenie ich dlhu. Program, ktorý by sa mal zameriavať na krátkodobé dlhopisy, by mal riešiť súčasné otrasy na trhoch a "neopodstatnené obavy" investorov o budúcnosť eura, pričom Draghi dodal, že banka sa aj naďalej pohybuje "prísne v rámci svojho mandátu".

Cenu ropy okrem toho podporili aj informácie z amerického trhu práce, keďže USA informovali, že počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti minulý týždeň klesol.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent vzrástla do 16.30 h SELČ, teda po oznámení Draghiho, o 1,48 USD na 114,57 USD (90,66 eura) za barel (159 litrov). Výrazný rast zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI, a to o 1,77 USD na 97,13 USD/barel.

"Čo sa týka podmienok, ktoré sú s programom spojené, informácie o novom programe nákupu dlhopisov splnili najoptimistickejšie očakávania trhov," povedal Guy Wolf, analytik zo spoločnosti Marex Sprectron. ECB súhlasila s tým, že bude mať štatút bežného veriteľa, nákupy nebudú limitované a budú plne sterilizované a program bude spojený s podmienkami, ktoré zadlžené krajiny budú musieť plniť, ak ho budú chcieť využiť.

Informovala o tom agentúra Reuters.

(1 EUR = 1,2638 USD)
 

Vyberte región